Direct naar de inhoud.

Historie

“ Kathodische bescherming, mijn passie! “

Jan Leggedoor, kathodische bescherming expert en betononderhoudskundige.

De meeste betonschade ontstaat door het roesten van de wapening in de beton. Het staal zet zich om in roestproducten en deze hebben meer volume dan staal waardoor er druk in de beton ontstaat, er scheuren in het oppervlak komen en schollen afvallen.

Misschien nog wel erger dan de betonschade is het afnemen van het staal in de beton. Deze afname zal op den duur leiden tot gevaarlijke situaties,  zelfs de integriteit van de constructie komt in gevaar.

Professor Bernd Isecke  (Bundesanstalt fur Materialforschung und – prufung Berlin ) zei ooit:

Is corrosie het probleem? Dan is Kathodische bescherming de oplossing !

Kathodische bescherming (KB) stopt deze corrosie door een van kleine elektrische stroompjes door de wapening te laten lopen. Daardoor stopt het roesten. In tegenstelling tot alle andere methoden en systemen is dit de werking van KB meetbaar en aantoonbaar.

Jan Leggedoor, sinds 1978 ondernemer in betononderhoud,  is begin jaren 90 van de vorige eeuw begonnen met het toepassen van KB op beton, staat aan de wieg van de diverse normen en voorschriften, heeft deelgenomen in allerlei Nederlandse en Europese werkgroepen en onderzoeks- programma’s, heeft veel materialen en onderdelen ontwikkeld en is initiatienemer / medeoprichter van het KB kenniscentrum.nl . waar hij tot september 2022 bestuurslid is geweest.  Alles met het doel om deze prachtige techniek verder te promoten en toe te passen.

Jan Leggedoor heeft  in de afgelopen 30 jaar deze KB techniek met succes verder ontwikkeld,  in meerdere landen  geïntroduceerd en toegepast en is nog steeds betrokken bij de toepassing en verdere ontwikkeling.

30

JAREN ERVARING

211

INSTALLATIES

 

6

CERTIFICERING EN ERKENNING

12

IN LANDEN ACTIEF