Direct naar de inhoud.

Galvanisch (GCP)

Kathodische bescherming met behulp van galvanische anoden (GCP) is anders in vergelijking tot een systeem met opgelegde stroom (ICCP). De volgende verschillen kunnen opgemerkt worden:

  • Galvanische anoden maken geen gebruik van een stroombron, dus vervalt de stroombron inclusief de gehele bedradinginstallatie, wat het simpel maakt. Hierdoor is echter de betrouwbaarheid en controleerbaarheid in vergelijk met ICCP niet aanwezig.
  • GCP voldoet daardoor niet aan de geldende normen.
  • Bij een galvanisch systeem ligt het potentiaalverschil tussen anode en de structuur die beschermd wordt vast en kan niet veranderd (ingeregeld) worden. Dit in tegenstelling tot een systeem met opgelegde stroom, waarbij de spanning en of stroom aangepast kunnen worden. Deze limitering van potentiaalverschil zorgt ervoor dat de anoden een beperkt gebied hebben waarbinnen ze effectief zijn, al kan dit gecompenseerd worden door meerdere anoden per vierkante meter aan te brengen.
  • Galvanische anoden moeten direct aan de wapening verbonden worden om de stroomkring te kunnen sluiten.
  • Galvanische anoden zijn opofferingsanoden, dat wil zeggen ze offeren zich op ter bescherming van het staal in het beton. Dit betekent dat een anode na verloop van tijd gewoon opgebruikt wordt, waardoor afhankelijk van het ontwerp een levensduur gerealiseerd wordt van 10 tot 30 jaar.

GCP wordt meestal toegepast ter verbetering van betonreparatie om het zogenaamde om pooleffect tegen te gaan.